Nou llibre sobre el Roser de Vallfogona

Divendres, 8 juny 2018

El Roser de Vallfogona fixat en un llibre sobre la festa i el ball

El dia del Roser d'enguany (el 13 de maig) i amb motiu de fer-se 20 anys de la renovació del ball del Roser tal com es ballava els segles XVIII i XIX, s’ha presentat el llibre “Festa i ball del Roser. Vallfogona de Ripollès”. L’autor és el mestre de dansa Carles d’Abásolo que ja va ser l’artífex de la dansa que es va estrenar al 1998. El seu bagatge d’etnògraf i expert en recerca de dansa tradicional, ja que fou deixeble directe d’Aureli Capmany i de Joan Amades, el converteix en un referent, des de ben jove, en la recuperació per a tota Catalunya de moltes danses que s’havien anat perdent.
En el llibre es fa tota una anàlisi del què suposa el folklore, entès com a saber del poble, i com les tradicions perviuen per la voluntat de les persones a conservar-les i transmetre-les. Es relaciona la història de les confraries del Roser que van néixer al segle XI i es recalca la importància dels pabordes i les pabordesses per mantenir la festa. S’explica amb gran detall la història del Roser a Vallfogona i tal com és avui el ball amb les diferents figures i la música. Un apartat rellevant del llibre és el dedicat a la indumentària catalana on es detalla la història de cada peça i s’il·lustra amb peces autèntiques del fons Carles d’Abásolo dipositat al Museu Etnogràfic de Ripoll. També hi ha tota la informació sobre el famós contrapàs dels vallfogonins.
Finalment, les darreres 40 pàgines del llibre són la història gràfica del Roser de Vallfogona: des de les relacions de pabordes i pabordesses dels registres de la confraria de l’altar del Roser de l’església de Sant Julià entre el 1687 i el 1825; passant pels anys en què els pabordes estrenaven el vestit pel Roser; el canvi a vestits de catalans típics des del 60s fins al 1997 i acabant amb les principals sortides que s’han fet per mostrar el ball del Roser a tot arreu on se l’ha convidat.
El llibre ha comptat amb la col·laboració documental de l’Arxiu Comarcal del Ripollès, l’Arxiu del Bisbat de Vic i el Museu Etnogràfic de Ripolo i amb fotografies aportades per molts veïns i veïnes. Es podrà comprar a l’Ajuntament de Vallfogona de Ripollès i al Museu Etnogràfic de Ripoll (20€). La edició d'aquest llibre s’ha inclòs en els actes de commemoració del 150 anys del naixement d’Aureli Capmany.
Vídeo salutació del conseller Lluís Puig des de l’exili.