CONTRADANS 2023

Diumenge, 24 setembre 2023
La tercera edició es durà a terme a Ordino del 13 al 15 d’octubre i la seva programació amplia l’horitzó amb propostes innovadores que el consoliden com un punt de trobada en el món de la dansa i la cultura tradicional.

La tercera edició del CONTRADANS, el Festival de dansa i cultura tradicional, se celebrarà els dies 13, 14 i 15 d’octubre a Ordino amb una nova aposta per la qualitat i
les companyies de prestigi seguint la filosofia del certamen que mostra l’evolució de la dansa contemporània des de les arrels.

El grup valencià Marea Danza serà un dels plats forts amb l’espectacle Rebel·lió: una visió que confronta la fredor de les màquines amb l’essència de l’àmbit rural. El seu fil argumental està basat en la ‘Revolta dels animals’ de George Orwell. ‘Rebel·lió’ ha obtingut diferents premis i nombroses nominacions, destacant les del Premis Max 2022 obtenint el premi al millor disseny de vestuari i sent finalista a millor direcció coreogràfica i millor banda sonora. A més va ser candidata a quatre categories més. Marea Danza actuarà a l’Auditori Nacional d’Andorra el dissabte 14 d’octubre a les 21h.

Una altra aposta innovadora al CONTRADANS 2023 és la de la Llançadora, la Xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central, un espai compartit entre tres esbarts -Esbart Vila de Sallent,  Esbart Dansajove de Navàs i Esbart Sant Jordi de Gironella- que vol generar oportunitats de creixement i col·laboració entre persones, els seus pobles i la resta del territori. Oferirà l’espectacle Fiblades un relat a través de la dansa del llegat tèxtil que comparteixen les tres poblacions i les situacions laborals, socials i interpersonals que es produïen i que vulneraven la llibertat de les persones. L’actuació també serà a l’Auditori Nacional el divendres 13 a les 21h.

Complementen l’oferta dansaire amb tres espectacles més al carrer. D’una banda, Pyrene 430, el dissabte 14 d’octubre a les 12h. a la plaça d’Ordino. És un projecte format per un grup artístic de dos dansaires i dos músics en una interacció entre música i dansa inspirada en els ritmes i danses tradicionals d’Euskal Herria i Catalunya. La proposta parteix de dos mons artístics aparentment oposats: el tradicional i el contemporani, ambdós a la recerca d’una entesa.  De l’altra banda, un dels esbarts més prestigiosos de Catalunya també serà present al CONTRADANS 2023. Es tracta de l’Esbart Ciutat Comtal que representarà l’espectacle EN5D, el dissabte 14 d’octubre a les 17h. a la plaça d’Ordino, que ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona de cultures populars i comunitàries 2022. Es tracta d’un estudi del moviment fet des d’una visió contemporània de la dansa d’arrel, aportant una visió moderna, però sense deixar enrere el que ens caracteritza. L’estructura és una narració de principi a fi que té com a fil conductor el ritme.
 
Projecte conjunt dels esbarts andorrans Santa Anna, Sant Romà i Valls del Nord 
I finalment, per arrodonir la part dansaire del festival, es presentarà l’aposta conjunta de tres esbarts del país: l’Esbart Santa Anna, l’Esbart Sant Romà i l’Esbart Valls del Nord que oferiran l’espectacle DSentir. Serà diumenge 15 d’octubre a les 12:30h a la plaça d’Ordino. ‘DSentir’ és una composició que l’Esbart Sant Romà va estrenar el 2012 i que està creada a partir de cinc cançons tradicionals: La Filadora, L’Hereu Riera, Presents de Boda, En Pere Gallerí i La Gata i el Belitre. Els tres esbarts andorrans s’han unit per experimentar i presentar un projecte que exemplifica la constant transició del folklore a la contemporaneïtat, el treball des de l’arrel més popular per aconseguir una expressió actual i amb un llenguatge propi.

Una altra proposta innovadora és l’aposta de So Terra, un grup multidisciplinar integrat per Anna Lati i Noel Puigdollers (realitzadors cinematogràfics), Montserrat Carafi (terrissaire) i pEpE Martínez (bateria i percusionista) que uneixen les seves disciplines per fer les seves creacions artístiques. So Terra oferirà l’espectacle Blandol’entrada de la Casa Museu d’Areny Plandolit dissabte i diumenge a les 11h.

L’agenda del festival la completen un taller de dansa impartit per Amaiur Luluaga i Clàudia Gómez que ens ensenyaran passos de balls tradicionals d'Euskal Herria i Catalunya (diumenge 15 d’octubre a les 10h. al Centre de Congressos d’Ordino) , i la xerrada i posterior taula rodona de Lluís Calduch (re)cordar lligams que com diu el mateix títol recorda d’on venim i quins són els nostres orígens per fer present la nostra història i en la qual hi haurà un capítol especial dedicat als esbarts d’Andorra. La taula rodona posterior comptarà amb la presència del director artístic de la Fira Mediterrània, Jordi Fosas.

Cercavila d’inauguració i mercat d’artesans
La inauguració del festival es durà a terme a la plaça de la Closa d’Ordino i comptarà amb el parlament de les autoritats, els balls inaugurals de l’Esbart Valls del Nord i un cercavila protagonitzat pel Drac d’Olivella acompanyat pels capgrossos de les diferents parròquies del país: el de Canillo (Francesc Camp), els de les Valls del Nord (Buner Corneli, Ossa Setúria, Isard Estanyó, Pastoreta Meritxell, Pastor Iscle, Bruixa Victòria, Menairó Pere, Consellera Berna i Percanela), els de Sant Julià de Lòria (el Llop, el Porrer, la Bruixa i el Dimoni) i Andorra la Vella (la Multa i el Conseller).

A l’igual que en l’edició de l’any passat, el Festival de dansa i cultura tradicional es complementa amb un mercat d’artesans que compleixen amb l’essència del certamen, és a dir, l’evolució del seu ofici de la tradició a la contemporaneïtat: cistelleria, tints, artesans de la música, bestiari festiu, forjadors, treball amb fusta i pissarra, miniatura en pedra seca, espardenyeria, pedra seca, modelatge amb fang, peces fetes amb vitralls, ampolles amb llum, bosses amb tèxtil reciclat... amb tallers pràctics per saber-ne una mica més del seu ofici.
 
Horari, inscripcions als tallers i reserves Auditori
L’horari del mercat d'artesans és: divendres de 17h. a 21h. dissabte de 10h. a 21h. i diumenge de 10h. a 17h.

Per participar als tallers, tant de dansa com d'artesania, cal fer reserva prèvia trucant o per whats al (+376) 645130 o enviant un correu-e a esbartvdn@gmail.com. Les places són limitades.

Pels espectacles a l’Auditori Nacional d’Andorra cal fer reserva a través de https://www.4tickets.es/comuordino.

Conveni entre els dos comuns per la continuïtat del CONTRADANS
La presentació del CONTRADANS 2023 s’ha fet aquest divendres al migdia a Ordino amb la presència de la cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, del conseller de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana de la Massana, Guillem Forné, de la presidenta de l’Esbart Valls del Nord, Meritxell Rabadà, i la codirectora de l’Esbart Valls del Nord, Sandra Tudó.
Choy i Forné han destacat el suport dels dos comuns a la cultura popular i la programació excepcional d’aquesta edició, tant a nivell local com d’artistes convidats. La cònsol i el conseller han fet públic a més el conveni entre els dos comuns que garanteix la continuïtat del festival com un certamen fix en el calendari tardorenc del país. El conveni té una durada de dos anys i s’haurà d’anar renovant i consta d’una dotació pressupostària de 15.000 euros per cada corporació.

CONTEXT
CONTRADANS és el Festival del dansa i cultura tradicional que ve definit per les tres síl·labes del seu nom: CON (contemporaneïtat), TRA (tradició) i DANS (dansa), així com pel seu lema principal "de les arrels a la contemporaneïtat", una mostra de com les tradicions han hagut d'evolucionar per adaptar-se als nous temps.

Sota la tutela i l’acompanyament de l’Esbart Valls del Nord, constarà d’espectacles de diferents grups de dansa internacionals, així com esbarts dansaires i/o grups artístics que creen a partir de la cultura popular.

Al voltant d’aquest festival també es realitzaran altres activitats per artesans emmarcades en una fira d’oficis tradicionals al carrer que, al marge d’exhibir el seu treball, oferiran tallers pràctics. Enguany el CONTRADANS 2023 se celebra a Ordino.
Tota la informació a www.contradans.ad